Webes eszköztáram

2013. január 17. - kategória: webdev

Amióta kóstolgatom a website építés hogyan-miértjét, elég sok szoftvert, segédprogramot, plugint próbálgattam. Amik mára maradtak, egy az egyben a legalapvetőbbek ezen a piacon.

HTML és CSS szerkesztésre, illetve a wordpress sablonok testreszabására egyaránt a TextWranglert használom. Semmi sallang, semmi fölösleg, a célnak viszont tökéletesen megfelel. A színkódok miatt nehéz vele téveszteni. Ha elfelejtek lezárni egy sort, teljesen más színe lesz a szövegnek, mint amikor helyesen meg van írva a parancs, vagy ha CSS-ben pl. rossz, vagy nem létező kapcsolót próbálok beállítani, addig nem lesz kék színű, amíg le nem írom helyesen. Vannak letölthető kiegészítők, amivel lehet csicsázni, de ezekre egyrészt időm nem volt még kipróbálni, másrészt nem is hiányzik semmi több, mint amit a program alapból nyújtani tud.

A másik amit kénytelen az ember használni, az Illustrator és a Photoshop. Nem használom őket layoutok összeállítására, mivel az egész websiteot először ceruzával papírra rajzolom, majd CSS-ből próbálom felépíteni. Maradnak a logók, és egyéb, CSS-el nem megoldható dizájnelemek, amik szerkesztésére muszáj ezeket a szoftvereket használni. Érdekes, hogy én pl. Photoshopban szerkesztett layoutokat szerintem ha ütnének sem tudnék felépíteni CSS-el. Egyelőre jobb szeretem on the fly felépíteni az oldalakat. Aztán ki tudja, ez is változhat még.

Van egy marha jó segédprogram, amit a böngésző kiegészítőnek lehet letölteni. Szerintem mindenkinek ki kell próbálnia a Firebug-ot. A böngészőben megnyitott oldalt lehet real-time módosítani. Ettől az eszköztől kvázi egy wysiwyg szerkesztővé válik úgy a Chrome, mint a Firefox. (Safarira még nem vadásztam ilyen kiegészítőt, de Chrome-ra és Firefox-ra egyaránt elérhető – gondolom Safarira is…) Ezt imádom, annál is inkább, mert egy érdekes websiteon azonnal vissza tudom nézni, ki hogyan oldott meg egy dizájnelemet CSS-ben, illetve módosítani is tudok vadidegen oldalak kinézetén, ami meg baromi érdekes, és jó játék tud lenni, ha épp unatkozok.

Nagyjából ennyi az eszköztár, legtöbbet természetesen a TextWrangler van nyitva, de ha már béta verziós az oldal, felkerül egy eldugott könyvtárba a tárhelyre, onnantól a Firebugnak is nagy a szerepe.