Ubuntu-t XP helyett – 1. rész

2013. december 16. - kategória: ubuntu

Nincs könnyű dolgom a húgom laptopjával. Konkrétan egy Dell Inspironról van szó, de ez a történet szempontjából nem túl érdekes. Szinte félévente kell valami nagygenerált végrehajtani rajt, mert a WinXP teljesen alkalmatlan a stabil működésre. Hol a lapozófájl ragad be, hol az automatikus frissítés szarja össze magát, ami miatt rendszeresen csigalassúvá válik a gép. Most, hogy megszűnt az XP támogatottsága, ideje upgradelni a rendszert, de ugyan mire? Adott egy viszonylag régi konfig, alig valamennyi RAM-mal (mert a 2×512-ből összeszarta magát az egyik kb. 1 évvel ezelőtt), amire az XP-nél frissebb windowst ráimádkozni nagy baromság lenne. Viszont ha kinézünk az ablak mögül (ha-ha), a Mac OSX-en, és a Linuxokon kívül nem látni mást, csak elmeroggyantaknak néhány BSD-t, meg unixot. Hurrá. OSX-hez gép is kellene, marad a linux. No de melyik a többszázból? Van néhány vállalati kliens (Red Hat, Novell), amikért már fizetni is kell, cserébe egész jól felturbózott rendszerek, és vannak az amolyan mindenkinek szánt kiadások. Ilyen a SuSe, az UHU, stb, és ott van köztük az Ubuntu. Az Ubuntuval nagyjából a 10-es verzió óta jó haverságban vagyok. Már feltettem egy-két ismerősöm gépére, egyikük azóta konkrétan szidja az XP-t, és az összes Windows-t, amivel dolga akad. Most sem fogok mást választani, hisz az Ubuntu 13-as verziójával olyan újításokat hoztak, amik miatt biztosra veszem, hogy nem bánom meg a telepítését.

Apropó, láttátok már az Ubuntu oldalát? Nézzetek körül, és vegyétek észre a mobilverziós Ubuntut (is). De ne a főoldalon a mobilra kattintsatok, mert az rossz link (he-he), hanem kapásból ide. Egész szép lett, aki akarja (és fejlesztő, mert egyelőre csak módjával lehet telepítgetni), lecserélheti a balfasz Androidját végre valami használhatóbb rendszerre.

Vissza a (desktop) Ubuntuhoz. Van az oldalukon egy tryout, amivel nagyjából fel lehet készülni, mi fog ránk várni, ha Ubuntut telepítünk. Szerintem kurva szép, pedig ez csak egy böngészőből indítható demo.

ubuntu

Szóval döntöttem a húgom helyett. Felnyomom neki az Ubuntu legfrissebb változatát, mivel a netezésen és a filmnézésen kívül nem csinál semmit ezen a gépen.

A tapasztalataimról (driverek, gép működés, gyorsaság, stabilitás, stb) szeretnék beszámolni itt a blogon. Ha kérdésetek lenne Ubuntuval kapcsolatban, twitteren kérdezzetek bátran, és megpróbálok válaszolni rá.