Promóciók és Közösségi fülek kikapcsolása Gmailben

2014. január 7. - kategória: blog tipp

A Gmail nem túl régen bevezetett szolgáltatása a tabok (fülek), amelyekbe látszólag egy összetett, és jól működő rendszer szerint szortírozza a beérkező üzeneteket. Alapértelmezettként a Promóciók és a Közösségi füleket kaptuk meg, amelyeket tovább bővíthetünk szabadon, tetszőleges megnevezésű fülekkel. Sokaknak (többek között nekem is) azonban problémája akad a levelek küldésével, mivel több olyan levél is “elkallódik” a címzettnél, aminek nem kellene.

Az ok egyszerű. Ha az email olyan tartalommal bír, amelyet a Google szűrője marketing levélnek minősít (DM levelekre jellemző csatolmány, vagy bizonyos szavak használata), azonnal bevágja a Promóciók közé. Esetemben elég gyakori, hogy marketing szövegezésű leveleket küldök, hisz ez a munkám. Ráadásul az ügyfeleim kimagasló arányban használják a Gmailt, mint elsődleges levelező szolgáltatást. Sokukat én magam beszéltem rá évekkel ezelőtt, amit azóta sem bántak meg, most viszont egy kicsit visszaütött a jó szándékom. Arról nem beszélve, mi van akkor, ha egy új ügyfelemnek mindjárt az első emailem bekerül a Promóciók fül alá, és el sem olvassa.

Nos, a megoldás elég egyszerű, és javaslom, mindenki terjessze az ismerősei között. A ‘Promóciók’ és a ‘Közösségi’ fülek után van egy kis fül plusz (+) jellel, amire ha kattintunk, előjönnek a beállítások. Itt lehet hozzáadni további füleket, de ami a legfontosabb, ki lehet venni a pipát a ‘Promóciók’ és a ‘Közösségi’ fülek mellől. Ha ezt megtesszük, az összes, addig szortírozott levelünk visszakerül ömlesztve a ‘Beérkező levelek’ fiókba. Visszaáll a régi rend, a levelek nem kallódnak tovább.

Akinek mégis tetszik az új, szortírozott megoldás, az ne legyen rest folyamatosan ellenőrízni a füleket, hátha érkezett egy nem odaillő levél. A rosszul szelektált leveleket meg lehet fogni, és átdobni a megfelelő fül alá, így legközelebb már remélhetőleg nem lesz téves a kézbesítés.