Milyen egy jó csomagolás?

2012. július 26. - kategória: blog

Egy vagyok azon baromi kevés grafikus közül, akik nem csak messziről szagolják a csomagolóanyag gyártási technológiát, hanem évek óta benne is dolgoznak. Testközelből tapasztaltam meg a hajlékonyfalú műanyagok termelését, majd a merevfalú műanyagok világába kerültem át. Az egyszerű tasaktól a margarinos tégelyekig a csomagolóanyag iparban fellelhető termékek túlnyomó részének gyártási technológiáját ismerem. Én sem vagyok mindenható, ennyi idős fejjel még nem jutottam el mindenféle csomagolóanyag gyártó üzembe, de munkámból adódóan számos olyan üzemet is meglátogattam, ahol például címkéket, hullám- és szürkekarton dobozokat, hungarocell béléseket, vagy épp húscsomagoló papírt gyártanak. Végignéztem kenyércsomagoló, folyadékpalackozó és címkéző, húscsomagoló, vagy épp szárazáru töltő gépsorokat működés közben, és nincs olyan nyomdatechnológia, amelyet nem láttam működni a két szememmel, és nem tapintottam a két kezemmel. Ezzel a ismerettel, és egy csepp kreatív beütéssel, nemes egyszerűséggel válaszolom meg a fenti kérdést.

A jó csomagolás egyszerűen az az eszköz, ami megvédi az árut a külső behatásoktól, és segít a termék szavatosságát és eredeti állapotát a lehető legtovább megőrízni. Egy jó csomagolásban a termék úgy kerül a termelőtől a vevő kezébe, hogy az semmilyen sérülést nem szenved, nem folyik ki, nem vész el, nem alakul át. Mindenek előtt ez a legfontosabb tényező. Ezt követően lehet csak a dizájnról beszélni, és innentől a vélemények és a nézetek is megoszlanak, pont ezért nem beszélek most erről. Eddig a pontig viszont mindenki, mindentől függetlenül egyetért. Az áru védelme mindenek előtt, és kész.

Ez tehát a jó csomagolás ismérve.

Kreatív szempontból inkább ellenpéldákat hoznék ide a blogra. Mindenki úgy hiszi, tud jó csomagolást tervezni, valójában nagyon kevés olyan terméket látni a polcokon, ami minden szempontból megfelelőnek mondható.