Gagyixenon és ködlámpa

2013. november 20. - kategória: autó gondolkodó

Az utólagos xenon parasztvakítás címmel jelent meg tegnap cikk az origo-n. Hogy hozzá is tegyek valamit a cikk tartalmához, és aktuális is maradjak, ideveszek még néhány apróságot, ami engem idegesít a közlekedés során.

Általános “igazság”, hogy a felsőbb kategóriás autók tulajdonosai parasztok. Elmondom, kik az igazi parasztok: azok, akik ilyen utólagos xenonnal, LED karácsonyfaizzókkal, vagy kék szúrófényű LED-del szerelik fel az autójukat, ezzel veszélyeztetik a forgalomban résztvevőket, és saját magukat is. Ezek az emberek többnyire kissebbségi komplexusban szenvedő fostaliga tulajdonosok, akik másképp nem tudják felhívni a figyelmet magukra, mint hogy karácsonyfát csinálnak az autójukból, leültetik, hangos kipufogót tesznek alá, és itt jön a lényeg: mindenkit le akarnak alázni az utakon az 1.2-es, netán 1.4-es erőgépeikkel. 185-ös gumikkal, persze. Ők azok, akik hóesésben is vígan tolják 100-110-el, mert így akarják megmutatni, hogy nekik bizony van téligumijuk, ami nyílván ugyanolyan jól tapad havon és jégen, mint száraz aszfalton.

A lényeget majdnem kihagytam. KÖDLÁMPA! Októbertől áprilisig, akár tiszta az idő, akár nem, már egy ártatlan sötétedéskor, vagy egy kis esőzéskor erős késztetést éreznek arra, hogy elöl-hátul felbasszák azt a szart, és úgy közlekedjenek városon kívül-belül. Persze amikor rájuk veretem a fényszórót, villogtatnak vissza a balfaszok, és mennek tovább ködlámpával. A hátsó ködlámpa különösen nagy kedvencem, amikor az éppen csak fátyolos reggeli ködben kell beállni egy autó mögé, és semmit nem látni tőle.

Én egyesével törném le mindenki kezét, aki nem bírja felfogni, hogy ködlámpát csak erős ködben, láthatósági (mert nem látsz vele távolabb 2 méterrel sem, mint tompítottal) céllal lehet használni. A ködlámpa bizonyos szempontok szerint kvázi egyenértékű a fényszóróval. Mit jelent ez? Azt, hogy ha jön valaki szembe, és már elég közel van ahhoz, hogy meglásson akkor le kell kapcsolni (ha te látod őt, valószínű ő is lát téged)! Ha valaki mögé érsz, le kell kapcsolni az első ködlámpát! Ha valaki mögéd ér, le kell kapcsolni a hátsó ködlámpát! Egy kocsisornak csak az első, és az utolsó autója használhatja a ködlámpát/zárófényt! Ha beérsz egy településre, le kell kapcsolni a ködlámpákat!

Én azt nem értem, hogy azokat, akiket egy másik autó ködlámpája vakít el, hogy a francba nem jönnek rá, hogy ők is ugyanígy vakítják a többi autóst? Ennyi debil közlekedne az utakon?

Tudjátok mi a legszebb? Pontosan a felsőbb kategóriás autók tulajdonosai ismerik ezeket a szabályokat, és tartják is be. Nekik van a legnagyobb igényük a kultúrált közlekedésre. Kivételek persze mindig vannak, és tisztelet nekik.