Fotóarchívum újraépítése

2015. május 31. - kategória: zen

Mielőtt az előző iMacet elvitték, lementettem minden adatot egy külső HDD-re. Az adatok nagyon nagy része (kb. 300 GB) fotók és videók, amiket 2006-ig visszamenőleg, digitális fényképezővel “alkottam”. A mentés nagyon sok sebből vérzett.

Könyvtárak és kamerák

Ennyi idő alatt számos importálási beállítást próbáltam ki, így ennek köszönhetően minden próbálkozás más nevű főkönyvtárba került. Egy időben az OSX-es Pictures mappába mentettem, máskor a megosztott partícióra. Néha az Image Capture, aztán a Lightroom, vagy a Nikon gyári appja, de volt Picasa is a katalogizálás eszköze. Követhetetlen. Még ezeken is belül minden fényképezőgép kapott egy új könyvtárat, így a telefonokkal együtt volt 5 iPhone, 3 Nikon, 2 Panasonic és 1 Canon könyvtár, szanaszét a partíciókon. Aztán voltak könyvtárak, amiket ismerősöktől kapott képekkel töltöttem meg (esküvő, nyaralás, keresztelő, stb), így szépen duzzadt tovább az egész archívum.

Vélt megoldás

Rábízom magam a Lightroom import funkcióira. Megfogtam a backup HDD-n az egyik főkönyvtárat (esetünkben a Pictures mappát), ami 8674 db képet, összesen 110 GB méretben tartalmaz, fogalmam sincs hány alkönyvtáron keresztül, és az egészet importáltam (Másolással) az új iMac Pictures/Lightroom almappájába. A Lightroom teszi a dolgát, dátum szerint (hónapokra bontva, mert napokra bontva baromi sok alkönyvtár lenne) másolja vissza a gépre a képeket. Igen ám, de ezzel minden fotóeszköz összes képe ömlesztve lesz hónapokra bontva, ami azt a fene precíz, “mindennek megvan a maga helye” felfogásomat felülírja. Sebaj, egész eddig nem tudtam kitalálni normális katalógust, most az egyszer rábízom magam a programozók gondolkodására.

Címkék

Az elméletem az, hogy ha végez az összes fotóval (mert egyelőre kb. a harmadával végzett), fel fogom címkézni a képeket, és a kamera fajtája szerint csinálni fogok hivatkozásokat. Erre azért van szükség, mert azonos dátumon belül többféle témát is fotózhattam, többféle kamerával. Pl. a feleségem a gyerekeket fényképezte telefonnal, amíg én a DSLR-rel valami reklámfotót csináltam épp. Témák szerint nem fogok címkézni, mert a dátum, és a kamera típusa erősen leszűkíti a képeket, így már eléggé felgyorsul a keresés.

Szelektálás

Soha nem töröltem ki képet, ami nagy hülyeség volt, ezért változtatnom kell ezen is. Többek között ez az oka annak, hogy ekkora az archívum. Nem mondom, hogy át fogom nézni mind a >300 GB képet, de ahogy importálás közben ránéztem a gépre, rengeteg törölnivaló képet láttam, amiket gondolkodás nélkül fogok a kukába dobni, ha végzett.

Az egyetlen problémám az lesz ezzel a katalógussal egyébként, hogy ha nincsenek külön könyvtárban, ahogy eddig, akkor Lightroomon kívül nehezen fogok keresni köztük, és valószínűleg a régi Preview-es képnézegetés is meg fog szűnni. Cserébe viszont lesz egy – reményeim szerint – jól karbantartott fotóarchívum, amit Time Machine backupon fogok gyönyörűen őrízni, és nem lesznek szanaszét a dolgaim.