Elég-e a 8 GB-os iPhone?

2014. április 25. - kategória: apple ios reflektor

Angelday bejegyzésére reflektálva, a saját használati szokásaimból kiindulva megpróbáltam minimalizálni a 16 GB-os iPhone-om foglalt tárterületét. Out of box nem tudom, hogy mekkora a szabad tárhelye egy 16-os iPhone-nak, de jelenleg 13,3 GB-ot ír. Ezzel szemben a feleségem 8GB-os iPhone 4S-e 6,0 GB felhasználható tárhellyel manipulál.

Jelenleg 71 zeneszám, 3 videó, 253 fotó, valamint 15 telepített applikáció van az iPhone-omon. Így maradt a 13.3 GB-ból 7.0 GB, vagyis a 8 GB-os iPhone-ra már éppen nem férnék el, mivel 6.3 GB-ot felhasználtam. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy épp ma szinkronizáltam, és töröltem kb. 500 képet, valamint töröltem még 3 appot is, amiket már rég nem használtam. Így kb. 3 GB-ot nyertem a reggeli állapothoz képest… Ebből kapásból látszik, mennyivel kényelmesebb a 16-os. Rajt lehet hagyni a szart egy jó darabig, és ritkábban kell törölgetni róla a cuccokat.

A legnagyobb helyet az iGO Europe (1,9 GB) foglalja. Ezt nem is vagyok hajlandó letörölni, egyrészt mert 28ezer forintért vásároltam meg, másrészt kifejezetten külföldön használom, ahol a roaming miatt nem lenne célszerű Maps-et használni.

A Photos & Camera a reggeli takarítás óta mindössze 839 MB-ot foglal, amit még nagyjából a felére lehetne csökkenteni, de nem tovább. Vannak képek, amelyeket mindig magamnál tartok (technológiai dolgok, és kisebb prezentációk! #protip – így egyszerűbb,mint külön “prezentációs” slideshow appot fenntartani)

A Music 610 MB-ot foglal. Ha nagyon akarnám, levihetném ezt is valamelyest, de így is olyan kevés zene van a telefonomon, hogy egy hét alatt megunom a playlistet. Márpedig utazás közben 90%-ban erről hallgatom a zenét, így ez a minimum tárterület, amit zenére szánok.

Meglepő, de az Instagram 210 MB helyet foglal. Tud valaki egy cache cleant? (update: iOS-en reinstallálni kell az appot, míg Androidon van lehetőség cache clean-re… #fuck)

Twitter szintén elfoglal 135 MB-ot. WTF?

Sorrendben a következő a Mail app, amire nekem a céges Exchange fiókom van kötve (office 365 előfizetés). 81.3 MB-nyi helyet foglal, ehhez képest a Gmail app csak 24.1 MB-ot (ami ezek szerint max. a fejléceket cache-el…).

A többi program az elfoglalt tárterület szerinti csökkenő sorrendben: Viber, VSCOcam, Threes (egyetlen játékom a telefonon), Podcasts, Tumblr, Endomondo, Sleep Cycle, SoundHound, Printer Pro, Gmail, Qrafter, és a Simplenote. Ezek így összesen foglalnak nagyjából 500 MB-ot. A Podcast amúgy kakukktojás, mert reggel még 350 MB-ot foglalt. Azóta töröltem a már meghallgatott Heti Meteor és Háztáji Geek részeket.

Konklúzió

A jelenleg felhasznált 6.3 GB-os tárhelyméret arra enged következtetni, hogy kis húzással a gatyamadzagon el lehetne vegetálni 8 GB-os telefonon is. A feleségem telefonján a Facebook appon és Messengeren kívül nincs más (amik el is foglalnak közel 800 MB-ot…), és a képeket is kénytelenek vagyunk 2-3 hetente szinkronizálni, így tud kb. 1 GB-os állandó szabad helyet fenntartani. Viszont ha jön egy iOS frissítés, akkor le kell gyakni a Facebook appot, hogy ürítse a cache-t, ez mindjárt 3-600 MB-ot jelent nála, illetve a fotókat kell erősen kigyomlálni. Amúgy elvan vele, mert másra nem kívánja használni az iPhone-ját. Én viszont igen.

Okostelefont, akár iOS, akár Android, pontosan azért vásárolok, hogy egyfajta zen állapotot érjek el a készülék minimalista használatával. Kivéve a feleségem, aki anno divatból hisztizte ki magának az első iPhone 4-esét, no meg azért, mert a 4-5 évvel ezelőtti Androidos készülékek touch screenje valóban halálos volt az iPhone-éhoz képest.

Ha nekem nem felelnek meg a gyári appok, mert van egy jobb megoldás ugyanarra a problémára, akkor hadd ne kelljen magamra erőltetni a gyári Apple appokat. Ezen felül bizonyos felhasználói igényeimhez csak nagyméretű appok jelentik a megoldást (pl. offline navigáció). Emiatt ne kelljen már azon gondolkodnom, hogy vajon minek a rovására telepítek egy újabb progit a munkám megkönnyítése érdekében. Továbbá nem szeretnék már a nyaralás harmadik napján fotókat és videókat szinkronizálni, illetve törölni a telefonról azért, hogy folytathassam az élmények megörökítését. Zene nélkül sem tudok létezni, ezért szeretnék legalább 5-6 albumnyi jó minőségű trekket magamnál hordani.

Szóval, értem én Józsi törekvését, és tisztelem a kísérletét, de az én esetemben komoly élménycsorbító hatással járna, ha 8 GB-os iPhone-t kellene használnom hosszú távon. Mi jön még, BMW 712i?