Clean font cache – segít, ha gondod van Chrome alatt a betűkkel

2013. november 15. - kategória: apple mac tipp

Többször előfordult már velem, hogy néhány 3rd party betűkészlet telepítése után, Chrome böngészőn néhány weboldalon furcsa karakterek jelentek meg a rendes betűk helyett. Ma reggel például az alábbi kép fogadott, amikor a theverge.com egyik cikkét olvastam. Volna.

screenshot_1

Mint említettem, ez az effekt csak Chrome alatt fordult elő, Safari alatt tökéletes volt a megjelenítés. A Chrome developer menüjében gyorsan ránéztem, milyen betűtípust kellene megjeleníteni. Hát nem feltételez túl komoly feladatot a böngészőnek, mivel Arialt használnak. Itt jött a kérdés, miért nem tudja megjeleníteni a legalapabb betűtípust ez a szar? Betűkészletek menedzselésére Suitcase Fusiont használunk. Megnyitottam, és elkezdtem átnézni az Arial betűkészleteket. Egy valamit vettem észre, történetesen a regular Arial OTF, míg az italic, bold TTF formátumú a gépemen. Kikapcsoltam az OTF Arialt, és láss csodát, megjavult az oldal:

screenshot_2

Örülünk, Vincent, de örömöm nem tartott tovább, mint amíg nem nyitottam egy új fület a Chrome böngészőn. A Google kezdőoldala már furcsán nézett ki, sans-serif helyett apróbb szedésű serif fontokkal fogadott, ami Gmailbe belépve sem változott. A Gmail egész felülete Garamond betűvel volt szedve, ami azért valljuk be, elég rémisztő. Erről nem is csináltam screenshotot, annyira megijedtem.

Azonnal felcsaptam a nagy google könyvet, és mivel volt egy olyan sejtésem, hogy a többszáz 3rd party font miatt lehetséges mindez, próbáltam rákeresni arra, miként tudnám a gyári beállításokat visszaállítani a betűkönyvtárban. Hamar megtaláltam, hogy a Suitcase (és általában minden betűkészlet kezelő) erre is alkalmas, nevezetesen a ‘File->Clean font cache’ menüpont lenyomásával, gyorsan meg is tettem ezt.

A gép egy rövidke gondolkodás után újraindult, és egy kicsivel többet tekert, amíg bejött. Az eredménnyel elégedett vagyok. Minden 3rd party betű bekapcsolva maradt, mégis tökéletesen jelenítette meg a Chrome az összes eddigi problémás oldalt. Úgy néz ki nem biztos, hogy a 3rd party betűk okozták a hibát, egyszerűen az, hogy már elég nagyra, és zavarosra duzzadt a font cache.