Bloghegesztés 1. rész – Markdown zsákutca

2013. október 30. - kategória: blog webdev

Kb. két hónappal ezelőtt megint rájöttem, hogy azért nem szeretek blogolni, mert egyrészt nem tetszik a saját blogom, másrészt utálom a WordPresst. Elkezdtem hát kutatni új lehetőségek után, és baromi hamar felfedeztem a Markdown alapú blogolást, mint lehetséges alternatívát. Néhány álmatlan éjszaka után rá is találtam a dizájnban és működésben is szimpatikus dropplets-re. Marha jól néz ki. Azonnal tudtam, hogy ez kell nekem, de rögtön a telepítés után sorra jöttek elő a problémák. Nem lehet a twitter profilképet becsatolni, nem jelennek meg a 3rd party témák a menüben, össze-vissza rendezi a posztokat, ékezetek helyett hülye karaktereket jelenít meg az RSS csatornában, ésatöbbi, ésatöbbi.

GitHub-on nagyon szerettek, mert mindjárt az első két nap alatt 4-5 témát indítottam. Minden kérdésem betalált, mert eddig nem feszegetett problémákat is sikerült feltárnom. A fejlesztő srác is felvette velem a kapcsolatot emailen, mert pár kérdésemre másnap este én magam adtam választ. Addig bogarásztam, amíg rájöttem, mi lett elkúrva. Sikerült olyan javaslatokat is tennem, amik alapján átalakítják a motor egyes funkcióit, és a következő verzió talán már aszerint jön ki. Összességében élveztem azt a pár hetet, amíg ezzel foglalkoztam.

A lényeg viszont annyi, hogy mivel a dropplets felület nem alkalmas a Markdown fájlok szerkesztésére, csak a feltöltésére, iPaden meg lettem lőve. Akkor utaztam épp Brüsszelbe a Label Expo-ra, ahol szerettem volna esténként összefoglalni néhány rövid posztban az érdekességeket. Csakhogy nem volt iPadre megfelelő app, amivel nem csak megírni, de feltölteni is lehetne a Markdown fájlokat. Olyan szépséghibája is volt a dolognak, hogy csak hátulról, FTP-n keresztül, közvetlenül a dropplets könyvtárába lehetett feltölteni az md fájlokat, mivel böngészőből csak a fotók érhetők el feltöltésre. Egyetlen kipróbálható appot találtam erre, egy FTP managert, ami képes volt szöveges fájlokat md kiterjesztéssel is elmenteni, de amikor kiértem, kiderült, hogy Belgiumból az itthoni szerveremre nem enged fel… Na bumm.

Ennyit a kiállítás “közvetítéséről”, a Markdownról, és a droppletsről. Hazajöttem, legyaktam a szerverről, és visszaállítottam a WordPress motort témástól, mindenestől.

Ekkor döntöttem el, hogy áthegesztem a blog megjelenését az ízlésemnek megfelelően.

Folyt. köv.