A változás szele – tanulom a CSS-t

2013. január 17. - kategória: webdev

Az elmúlt néhány hónapban visszaestek a nyomdai előkészítési megbízások, ellenben úgy szaporodtak meg az arculattervezésekhez kapcsolódóan a website megrendelések. Az elmúlt fél évben annyi weboldalt készítettem, amennyit az előző 4 évben összesen. Ami igazi változás az előző időszakhoz képest, hogy egyre inkább saját fejlesztésű weboldalakat adok ki a kezeim közül.

Kezdetben a legegyszerűbb megoldással, prémium témák vásárlásával és átalakításával oldottam meg ezeket a feladatokat. Aztán egyre többet foglalkoztam a témával, rengeteget gyakoroltam saját oldalaimon, és egyre inkább megtanultam úgy a wordpress, mint a hagyományos HTML alapú szerkesztést. A wordpress még mindig bajos, de rengeteg ingyenes layoutot találni a neten, aminek a motorja már adott, csak ki kell pucolni a forráskódokat, a fölösleget ki kell dobni, és saját ízlés szerint testreszabni. Jelenleg ez a fő vonal wordpress témák esetén.

Hagyományos HTML + CSS kódolással más a helyzet. Itt is használok a neten tutorialként elérhető, és díjmentesen közzétett layoutokat, de csak egy részüket emelem át egy saját keretbe. Az elmúlt 3-4 hónap rengeteg kódfejtése, egyszerűsítése, kódolása rögzített jópár megoldást a fejemben, így tegnap éppenséggel azt vettem észre, hogy gyönyörűen, egy apró hibával kompletten megírtam egymás után 3 div stílusát CSS-ben, amik tökéletesen működnek is. Nem súgott senki, nem néztem más CSS fájlokat a megoldást keresve, egyszerűen magától jött minden.

Jó érzés ráeszmélni arra, hogy kvázi felfogtam a CSS működését. Imádom a minimalizmust, a websiteoknál pedig különösen arra törekszem, hogy a lehető legtöbb dizájnelemet CSS-ben oldjak meg. Egyrészt a letisztultság, másrészt a retina kijelzők miatt. A reszponzív dizájn egyelőre várat magára, bár vannak félretéve reszponzív layoutok is arra az esetre, ha lenne néhány szabad éjszakám belemélyedni… :)